Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bullmasztiff

2009.06.28

Testfelépítése:
A lágyéka széles és izmos, oldalai magasak. A magasan tűzött farok kihegyesedik, a csánkig ér, egyenes vagy ívelt. A mellkasa széles és mély, a szügy tágas. Az erős, egyenes mellső lábak csánkja mérsékelten szögletes. A bullmasztiff mancsa macskaszerű. Az izmos nyak mérsékelten hosszú és szépen ívelt. Az arc orri része széles és rövid. A füle V alakú, magasan tűzött. A szeme közepes nagyságú. A bullmasztiff harapása harapófogó-szerű, bár enyhe alsó harapása is elképzelhető. Szőrzete érdes tapintású, rövid szőrszálai a testhez simulnak. A bullmasztiff szőrzete csíkozott lehet, sárga, barna vagy vörös csíkok elképzelhetők. Az arcorri rész és a fül mindig fekete. A mellkason lehetséges kisebb fehér folt. A szemek mogyoróbarnák vagy barnák.
Jelleme:
A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen.
Társas viselkedése A bullmasztiff türelmes a gyerekekkel, fajtársaival szemben azonban nagyon domináns módon viselkedhet, akár a szabadban találkozik velük, akár a lakásban. Ha fiatal korában megfelelően szocializálták, könnyen meg tud férni az egyéb háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben,a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja.
Méretei:
Marmagasság: kan: 63-68 cm, 
                        szukák 61-68 cm
Testtömeg:kan:50-63kg,
                szuka:40-50kg
Várható élettartam:10-12 év
Megjegyzés:
A fajta legjobban a tisztességes,kiegyensúlyozott, következetes nevelésre reagál, amely harmonikus környezetben zajlik. A bullmasztiff igen érzékeny gazdája hanghordozására, így az irányítása nem nehéz feladat – de ahhoz olyan ember kell, aki éreztetni tudja a tekintélyét, máskülönben nehezen tudna úrrá lenni egy ekkora erejű, a fajtársaival szemben ennyire domináns magatartású állaton. A bullmasztiff ma főként figyelmes családi kutyaként tartják, ugyanakkor minden testi és szellemi adottsága megvan ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson a különféle kutyás sportokban.

Kép