Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bullterrier

2009.06.28

Testfelépítése:
A bullterrier háta rövid és erős, lágyéka széles és izmos. Rövid, alacsonyan tűzött farkát vízszintesen kinyújtva hordja, a farok tövénél vaskos, majd fokozatosan kihegyesedik. Szemből nézve a mellkas mély, a bordák szépen íveltek. Vállai lejtősek. A párhuzamos, erős csontú lábak ízületei szépen kirajzolódnak. Mancsai kerek alakúak és erősek, feszes és enyhén ívelt. Feje hosszú, erős és magas, de nem elnagyolt formájú. Szemből nézve tojásdadnak tűnik, a formát sem üregek, sem benyomódások nem törik meg. Mancsai kerek alakúak és erősek, lábujjai íveltek. Izmos nyaka hosszú, feszes és enyhén ívelt. A fényes, rövid, testhez simuló szőrzet kemény tapintású. A bullterrier lehet tiszta fehér, illetve fehér alapszínű, a fején foltokkal vagy pedig csíkos mintázattal. Vannak emellett vörös, fekete csíkos, őzbarna és háromszínű egyedek is. A nem fehér alapszínű kutyák esetében egy színnek kell dominálnia. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük.
Jelleme:
Barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatal korában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit. Bátor és nagyon kitartó, a fájdalomra szinte teljesen érzéketlen, éppen ezért sokszor a betegségeit csak akkor lehet észrevenni, amikor már majdnem túl késő. Általában egészséges fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, ám akaratos, sőt makacs is tud lenni. A bullterrier rendszerint remekül kijön a gyerekekkel. Igen toleráns és nagyon jól tűri a durvább játékokat is. Az egészen kicsi gyerekekhez kissé túl szilaj lehet. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal
és egyéb háziállatokkal sincs gondja. Egyes bullterrierek nagyon szeretnek más kutyákkal verekedni, amely részben a természetüktől, részben pedig neveltetésüktől és szocializációjuktól függ. Nem tanácsos kan bullterriert vinni egy olyan otthonba, ahol már él egy másik kan kutya - függetlenül attól, hogy milyen fajta-, ilyen esetben elkerülhetetlen a két állat közti összeütközés, bár lehet, hogy csak évek múltán kerül rá sor. A látogatókat megugatja, de ennél tovább nem megy. A felnőttekkel és a gyerekekkel szemben is barátságos viselkedésű. Kritikus helyzetben soha nem hagyja el gazdáját.
Méretei:

 • Marmagasság: 53-56 cm
 • Testtömeg: 24-30 kg
 • Táplálékigény: 1650-1850 g/nap
 • Alomszám: 4-7 kölyök
 • Várható élettartam: 12-14 év 
  Megjegyzés:
  E kutya nevelését egészen fiatal korában el kell kezdeni, mivel a felnőtt kor elérése után már túl erős és befolyásolhatatlan ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. A póráz rángatása különösen gyakori probléma. Értelmes állat, amely gyorsan tud tanulni, de makacs is tud lenni. Gazdájának sok türelemre van szüksége, és igen következetesnek kell lennie, ugyanakkor megértően és kedvesen kell viselkednie. Ha a nevelése eléggé változatos, a kutya nem fogja elveszíteni az érdeklődést, és nem is adja fel a tanulást. Érdemes a kölyköt beíratni egy színvonalas engedelmességi tanfolyamra. Szinte kizárólag családi kutyaként tartják. Általában nem kedveli a kutyás sportokat – főként akkor nem, ha nincs benne versenyszellem –, de a csak szórakozásból űzött sportokban szívesen benne lehet.

  Kép

 •