Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cane Corso

2009.06.28

Testfelépítés:
A cane corso közepesen nagy kutya,erős,de nem zömök testfelépítéssel.Háta egyenes,széles és igen izmos. Széles mellkasa ugyancsak izmos, az elülső része előreugrik, a farok viszonylag magasan tűzött.Azokban az országokban,ahol ez megengedett,a farkát általában megkurtítják, de nem túl rövidre,a csonkot a kutya nyugalmi helyzetben lelógatja, de járás közben a hátával egy vonalban vagy kissé még magasabbra emelheti.Lábai egyenesek,ízületei szépen kirajzolódnak. A cane corso mancsa macskaszerű,a hátsó mancs valamivel hosszabb az elsőnél. Az enyhén ívelt,izmos nyakon alig látható lebernyeg,keresztmetszete ovális alakú.A koponya a fülek között széles és enyhén boltozatos.A tarkó eléggé gyengén fejlett. A stopp határozott. Az ajkak erősek,a felsők általában rálógnak az alsókra,szemből nézve fordított U alakúak.A közepes nagyságú szemek tekintete éber és értelmes. A fülek arányos a fejjel,háromszögletű és lelóg. A cane corso kissé alsó harapású fajta. Szőrzete rövid,fényes és sűrű,nem lehet puha tapintású. A cane corso fekete színben,különféle sárga,vörös és szürke árnyalatokban,valamint csíkos színezettel ismert. A fekete vagy fehér maszk nem nyúlhat a szemek mögé.A mellkason,a mancsokon és az orr körül kis fehér foltok lehetnek.A szemek sötét színűek.
Jelleme:
A cane corso bátor,kiegyensúlyozott,értelmes,mozgékony és kissé szilaj kutya.A családjával szemben gyengéd és hűséges.A kifutóban való tartása nem nagyon alkalmas.Figyelmes,családját védelmező kutya,és ha igazi veszély fenyeget,a hangját is kiereszti.A gyerekekkel jól megfér,idegenekkel szemben viszont gyanakvó,csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket.Ha megfelelő volt a szocializációja,a háziállatokkal sincs gondja.Más kutyákkal szemben általában harcias.
Méretei:
Marmagasság:kan:64-68cm, 
                     szuka: 60-64cm
Testtömeg:kan: 55-60kg,
                 szuka: 45-50kg 
Táplálékigény: 1200-1440g/nap 
Alomszám: 4-8 kiskutya
Várható élettartam: 10-14 év
Megjegyzés:
A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutya. Gazdának az olyan, természetes tekintéllyel rendelkező személy a legalkalmasabb, aki emelett nyugodt is. Ha a kölyköt következetes módon, harmonikus környezetében nevelik fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy emiatt romlanak őrző-védő képességei, az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges. Kölyökkorában hosszabb időt kell tölteni a más kutyákhoz való szoktatásával, máskülönben könnyen nekiugorhat fajtársainak, hogy bebizonyítsa erejét. A cane corso egészen mostanáig csak társként tartották, bár voltak, akik a kutyás sportokban is meglepően jó eredményeket értek el vele.

Kép