Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dobermann

2009.06.28

Testfelépítése:
A dobemann erős, karcsú, elegáns megjelenésű kutya
. Háta rövid, merev és izmos. Azokban az országokban ahol ez megengedett a farkát 4-6 cm-re kurtítják. Arányos mellkasa a könyökig ér le, a mellkasa elülső része kissé előreugrik. Hasa enyhén felhúzott. Mancsai rövidek, ujjai ívesek és szorosan zártak. A feszes izmos nyak lefelé szélesedik. A fej hosszúkás és feszes, eléggé lapos koponyával és enyhe stoppal. A fülek közepes nagyságúak, a fej mellett lógnak. A közepes nagyságú szemek ovális alakúak, tekintetük bölcs és erőt sugárzó. A dobermann harapása ollószerű. A fajta szőrzete rövid, sűrű és sima, szorosan a testhez simuló. Ezt a kutyát csak fekete/fekete és cserbarna/, illetve barna/barna és cserbarna/.
Jelleme:
E fajtának alaptermészete a barátságos, békés viselkedés, a családhoz való ragaszkodás és a gyermekek szeretete. Elvárható a közepes temperamentum, keménység és ingerküszöb. Munkaszeretete és teljesítőképessége bátorságán, és keménységén alapul, ezért igen lényeges a környezetével szemben tanúsított bátorság és magabiztosság. Megfelelő nevelés és szocializáció esetén a dobermann jól kijön fajtársaival, a háziállatokkal és a gyerekekkel is. Idegeneket nem enged a lakásba, de ha a gazdája azt jelzi, hogy minden rendben, akkor azt a döntést a kutya is elfogadja.
Méretek:
Marmagasság: kan: 68-72 cm, 
                       szuka: 63-68 cm
Testtömeg: 35-45 kg közötti
Táplálékigény: 1900 g/nap
Alomszám: 5-8 kölyök
Várható élettartam: 10 év
Megjegyzés:
Ez az erős,jóképű kutya igen gondos nevelést és következetes bánásmódot igényel. A tanítás során mindvégig a harmóniára kell törekedni. Aki eddig még nem sok tapasztalatot szerzett a kutyákkal, annak kifejezetten nem ajánlott ez a fajta. Sajnos túlságosan is sok dobermann válik neurotikussá a nem megfelelő nevelés miatt, az ilyen kutya félénk vagy ideges lesz, holott alaptermészete szerint nyugodtnak és kiszámíthatónak kell lennie. A dobermannal mindig egyértelműen és tisztességesen kell viselkedni, soha nem szabad megütni, és arra is kell vigyázni, hogy ne érezze magát zaklatva. A nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki belőle. Ez a kutya igen gyorsan tanulja meg az új parancsokat, és szívesen teljesíti is azokat. A fajta ideális azok számára, akik kutyás sportágakban szeretnének versenyeztetni. Gyakran tanítják be vadászati gyakorlatokra, amelyekben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Nem szabad túl korán kezdeni az edzéseket, és eleinte nem is szabad azokat túlzásba vinni. A dobermannak éretté kell válnia ahhoz, hogy komolyan munkához lásson. A dobermann jó teljesítményt nyújt az ügyességi és engedelmességi számokban is, de,ehhez igen sok időt kell ráfordítani.

Kép