Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Német Dog

2009.06.28

Testfelépítése:
A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Hatalmas, mégis finom vonalvezetésű, remekbe szabott fej jellemzi, amely hosszú és keskeny. Az orrhát párhuzamos a fejtetővel. A fejnek szemből szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé (fang vagy pofa). A kerek szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. Magasan tűzött fülét a legutóbbi állatvédelmi törvény bevezetéséig kupírozták (csonkították). A rövid, erős háton a váll a legmagasabb pont, a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A hosszú, magasan tűzött farok a csánkig ér, vékony, elkeskenyedő. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has felhúzott. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és párhuzamos lefutásúak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, zártak, és boltozatosak (macskamancs). Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak tűzése magas. Nagy fogai ollós harapásúak. Sötét barna kerek szeme nyugalmat, értelmet sugároz. Előfordul a világos vagy kék szem,esetleg felemás,de csak foltos színnél elfogadható. Hosszú, erős nyaka feszes, egyenes hátba fut, mely a far felé lejt. Mellkasa mély, könyékig ér. Végtagjai erős csontozatúak, egyenes állásúak. Farka csánkig lelóg, vége enyhén ívbe hajlik. Rövid, sűrű selymes szőre lehet: fekete, fekete-fehér foltos (harlekin), sárga, kék, és csíkos. A sárga dog alapszíne a világos barnától a sötét őz színig terjedhet, pofáján fekete maszk van. A csíkos egyedek ugyanezen alapszínűek, de testüket "tigriscsíkok" díszítik amik lehetnek sűrűn, vagy csak elvétve pár csík. A kék dog acélkék színű, de a gyerekek gyakran ezüstnek titulálják.
Méretei:
Marmagasság: kan: legalább 80 cm, 
                      szuka: legalább 72 cm 
Testtömeg: 55-85 kg 
Várható élettartam:9-10 év
Vérmérséklete:
Első osztályú őrző-védő. Élettartama nem túl sok, mivel az ilyen nagy testű kutyák rövidebb ideig élnek, mint a kisebb társaik. Várható élettartamuk mindössze 6-8, legfeljebb 10 év. Őseit harci kutyaként tisztelték, medvére, vaddisznóra, sőt tigrisre is vadásztak velük. Tekintélyt parancsoló külleme, megfontolt de mindig bátor magatartása kiválóan alkalmassá teszi testőri teendők ellátására. A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Kiképzését nem szabad túl korán kezdeni, nem árt ha 1 éves koráig maximum napi 10 perc intenzív parancsokkal teli időt tölt vele a gazdi. Ha kivárjuk ezt az egy évet, könnyen nevelhető, mindent hamar felfog, és végtelenül intelligens jószágra tehetünk szert. Amennyiben nem tartjuk be, és hamar próbáljuk komolyan kiképezni, ideggyenge, félős kutya lesz az eredménye türelmetlenségünknek. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya, főként a kan-azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Nem nagyon szokott ugatni. A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával. A család barátait lelkesen üdvözli. A házi-és haszonállatokkal, valamint a gyerekekkel általában jól kijön, jóllehet a szocializáció szerepe itt is igen nagy. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.
A német dogot megértő, következetes és harmonikus módon kell nevelni. A szigorú nevelés nem hoz jó eredményeket. A hosszú egyhangú foglalkozásokat rosszul tűri. A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni. Elegendő időt kell hagyni a szocializációra. A fiatal dog kissé félénk lehet, és elég sok bátorításra van szüksége. A dogot ma már kizárólag családi kutyaként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető. Tartása költséges, időigényes. Rövid ideig él, és lassan nő fel, de aki ezzel a tudattal együtt tud élni, egy olyan szentimentális óriást kap, akivel csoda együtt élni.

Kép