Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szibériai Husky

2009.06.30

Testfelépítése:
A szibériai husky a munkakutyák (szánhúzás, vagyonőrzés, teherhordás, vadászat, rendőri munka) közé tartozik, közepes méretű, Kelet-Szibériából származik. Onnan elterjedt Alaszkában és Kanadában
is. Szőrzete vastag, szagtalan, évente egyszer-kétszer igen erősen vedlik, színe ordas vagy szürkés, nemritkán ezüstös színű. Mérsékelten tömör felépítésű és dús szőrzetű teste, álló füle és bozontos farka is északi származásra utal. Jellegzetes testtartása meglehetősen könnyed. Eredeti funkciója szerint hámban kiválóan dolgozik, könnyű terhet közepes sebességgel, hatalmas távolságokra elhúz. Testalkata és formája híven tükrözi eredendő erejét, sebességét, állóképességét. Kissé ferde szemeinek élénk és barátságos kifejezése a jó társ alkalmazkodó tulajdonságaira utal. Tenyésztői igen nagyra tartják.
Méretei:

  • Kan : 
    Marmagasság: 53,3 – 59,7 cm 
    Tömeg:20,4 – 27,2 kg
  • Szuka : 
    Marmagasság: 50,8 – 55,9 cm 
    Tömeg:15,9 – 22,7 kg

A kanok megjelenése erőteljes, de sohasem durva, a szukák vékonyabbak, a testfelépítmény törékenysége nélkül. Megfelelő kondícióban, jól fejlett és feszes izomzatnál a szibériai huskyn nincs (nem lehet!) túlsúly.

Átlagos élettartama: 14 év.
Megjegyzés:
Intelligens
, emberkedvelő fajta. Nehezen viseli az egyedüllétet, idegenekkel szemben barátságos. Autonóm jelleme miatt az egyik legnehezebben tanítható kutyafajta. Rengeteg energiával bír, állandóan fut és ugrál, nem nézi, hogy van-e valaki az útjában vagy sem. Hidegben és melegben is jól érzi magát. Rendkívül hajlamosak a lyukak ásására és mindenfajta rombolásra (főleg a kölykök). Viszonylag igénytelen. Egyre többen tartják viszonylag kedvtelésből.

Kép